„Nu este adevărat şi nu este corect (să spunem) că islamul este terorismul", a spus suveranul pontif.

După recenta ucidere a unui preot în Franţa de către doi jihadiştii, el a fost întrebat în legătură cu alegerea sa de a nu menţiona niciodată islamul atunci când condamnă astfel de atacuri.

„Nu cred că este corect să asociem islamul şi violenţele", a spus papa.

„În fiecare zi când deschid ziarele, văd violenţe în Italia, cineva care îşi ucide prietena, un altul care îşi ucide mama vitregă, şi sunt catolici botezaţi", a spus Francisc, vorbind într-o conferinţă de presă în avionul cu care se întorcea la Vatican după vizita în Polonia.

„Dacă trebuie să vorbim despre violenţa islamică, trebuie să menţionez şi violenţa creştină. În aproape toate religiile, există întotdeauna un mic grup de fundamentalişti. Şi noi avem", a insistat el.

Ca în mai multe intervenţii în timpul călătoriei sale de cinci zile în Polonia cu ocazia Zilelor Mondiale ale Tineretului, papa Francisc a dat asigurări că religia nu este adevăratul motor al violenţei.

„Se poate ucide la fel de bine cu vorba ca şi cu un cuţit, a spus el, referindu-se aparent la ascensiunea partidelor populiste care promovează rasismul şi xenofobia.

Terorismul „prosperă atunci când zeul banilor este pus pe primul loc" şi "atunci când nu există nici o altă opţiune", a spus papa.

„Câţi dintre tinerii noştri europeni nu au fost abandonaţi, fără idealuri, fără loc de muncă? Atunci ei apelează la droguri, la alcool şi se angajează cu grupări fundamentaliste", a estimat el.

Refuzând să asocieze islamul cu violenţa, reprezentanţi musulmani din Franţa, dar şi din Italia, au asistat duminică la liturghie în biserici în semn de solidaritate şi fraternitate.