Cei doi foşti concurenţi democraţi în 2008 se vor prezenta împreună la un miting în Charlotte, în Carolina de Nord, primul dintr-o serie de evenimente ce ar urma să-i mobilizeze pe alegători în favoarea fostei Primei Doamne şi ex-secretar de stat, în special pe cei care fac parte din minorităţile care îi rămân foarte ataşate lui Barack Obama.

Hillary Clinton urmează să-şi relanseze campania după ce fusese audiată de poliţia federală FBI sâmbătă, peste trei ore, în cadrul anchetei despre modul în care a utilizat un e-mail şi un server private în timp ce se afla la conducerea diplomaţiei americane.

Cu trei săptămâni înainte de convenţia democrată la Philadelphia, în cursul căreia dna Clinton va fi învestită formal drept candidată a partidului, republicanii profită de dosarul respectiv, emblematic, potrivit lor — pentru lipsa de seriozitate şi fiabilitatea ei.

Miliardarul Donald Trump şi alţi membri ai taberei sale au atacat-o violent după ce fosta Primă Doamnă a SUA a făcut public faptul că soţul ei Bill Clinton s-a întâlnit recent pe tarmacul unui aeroport cu ministrul justiţiei, Loretta Lynch, al cărei minister este responsabil de ancheta care o vizează.

Într-un interviu acordat duminică, Hillary Clinton a recunoscut că întâlnirea nu a fost judicioasă.

„Hillary necinstita este vinovată cum nu se mai poate, dar sistemul în ansamblul său este înşelător şi corupt”, s-a indignat omul de afaceri pe Twitter.

„Unde sunt cele 33.000 de e-mailuri care lipsesc?”, a întrebat el din nou, referindu-se la mesajele pe care fosta secretar de stat afirmă că le-a şters pentru că se refereau la viaţa ei privată.

De câtva timp, Donald Trump deschide focul cu toate armele împotriva rivalei sale.

În afară de atacurile sale în care denunţă o privilegiată, membră a establishment-ului de la Washington, el a acuzat-o luni că a fost slabă în faţa ameninţării teroriste, a doua zi după un atentat sinucigaş al grupării jihadiste Statul Islamic, soldat cu peste 200 de morţi la Bagdad.

Trump îi pune pe preşedintele Obama şi pe fostul său secretar de stat în aceeaşi oală: „Cu Hillary şi Obama, atentatele teroriste nu vor face decât să se agraveze. Idioţi corecţi din punct de vedere politic, ei refuză să numească ceea ce este — Islamul Radical”, a scris el pe Twitter.

Hillary Clinton, respinge criticile şi intenţionează să profite de sprijinul prezidenţial, precum şi de un eveniment comun prevăzut cu vicepreşedintele Joe Biden, vineri, în Pennsylvania, pentru a-şi reorienta campania spre problemele economice, sociale şi de politică externă.

Sprijinul lui Barack Obama s-ar putea dovedi mai mult decât util pentru democrată pentru că chiar dacă cvasitotalitatea sondajelor naţionale o declară ca învingătoare în faţa lui Donald Trump în 8 noiembrie, distanţa dintre ei se micşorează în ultimele săptămâni.

Ultimul sondaj NBC News/Wall Street Journal acordă chiar un larg avantaj (41% faţă de 25%) lui Donald Trump în materie de onestitate şi de fiabilitate.

În Carolina de Nord, unde Barack Obama şi Hillary Clinton fac campanie marţi, preşedintele american rămâne popular şi ar putea chiar să atragă electoratul de culoare în acest swing state, unul dintre aceste state considerate cruciale pentru că pot bascula spre partea republicană sau democrată.

Donald Trump intenţionează să riposteze şi urmează să se exprime marţi seara în cursul unui miting la Raleigh, în acelaşi stat din Carolina de Nord.