Sunt imagini degradante despre modul în care sunt trataţi şi cel mai probabil torturaţi, în arest preventiv, liderii din armată care ar fi pus la cale puciul menit să îl dea jos pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit Daily Mail, imaginile video au fost difuzate de televiziunile  pro-guvernamentale şi par a fi dovada epurării pe care o practică preşedintele turc. „Avem informaţii că au fost ţinuţi în detenţie cu cătuşe, abuzaţi, bătuţi cu bestialitate. Nivelul de violenţă depăşeşte câteva lovituri aplicate”, a declarat Andrew Gardner, oficial Amnesty Internaţional.

„În situaţia în care aproape 10.000 de persoane sunt în prezent în detenţie, în contextul acuzaţiilor de maltratare a persoanelor reţinute şi atunci când ministerele şi instituţiile media sunt epurate, puterile sporite oferite de starea de urgenţă ar putea deschide calea pentru noi abuzuri privind drepturile omului," a declarat Andrew Gardner, un reprezentat al Amnesty International, potrivit cotidianului turc Hurriyet. Reprezentantul a declarat că prelungirea pentru trei luni a stării de urgenţă ar putea „submina şi mai mult protecţia împotriva relelor tratamente, precum şi dreptul la o judecată echitabilă”.