El a precizat că retragerea Marii Britanii din UE a ridicat serioase îndoieli şi întrebări privind chestiuni precum preşedinţia prin rotaţie a UE şi negocierile privind Brexitul.

Ministrul a precizat că Ungaria, cu ajutorul ţărilor din grupul de la Visegrad, este singurul stat UE care a avut un răspuns de succes la principalele provocări legate de situaţia anormală din Europa, precum cea a migraţiei.

Ungaria este bine plasată pentru a conduce blocul comunitar, date fiind politicile sale lucide bazate pe asigurarea securităţii publice, a spus Peter Szijjarto.

În plus, ţara şi diplomaţii ei au primit un feedback pozitiv după ultima perioadă de şase luni când ţara a deţinut preşedinţia prin rotaţie a UE, în prima jumătate a anului 2011, a precizat şeful diplomaţiei ungare.

El a precizat însă că este posibil şi ca statele membre care sunt programate să exercite acest rol să facă acest lucru cu şase luni mai devreme, deşi multe şi-au exprimat reticenţa în privinţa unei astfel de decalări.

Prima condiţie pentru preluarea acestei preşedinţii de la Marea Britanie ar fi o notificare oficială din partea Londrei că nu doreşte să exercite acest rol. Consiliul European va decide apoi asupra chestiunii, a adăugat Peter Szijjarto.