De fapt, nimic nu mai poate sta în calea nominalizării oficiale a lui Donald Trump din partea republicanilor în cursa pentru Casa Albă. În campania electorală preliminară, omul de afaceri a fost votat de suficient de mulţi oameni şi a întrunit majoritatea necesară de voturi din partea delegaţilor. În plus, delegaţii la apropiatul congres sunt obligaţi să respecte cu sfinţenie rezultatul votului preliminar.

Dar Partidul Republican şi-ar putea modifica în ceasul al doisprezecelea regulamentul intern şi ar putea trimite un alt candidat în cursa pentru Casa Albă. Iată cum s-ar putea desfăşura o astfel de procedură, din punct de vedere tehnic:

1. Potrivit statutului Partidului Republican, înaintea oricărui congres al formaţiunii se reuneşte o comisie formată din 112 delegaţi care urmează a lua parte la congres. Acest grup este format din câte un bărbat şi câte o femeie din fiecare stat şi teritoriu al SUA. Comisia stabileşte regulile de desemnare a candidatului la preşedinţie. Dacă majoritatea comisiei hotărăşte să-i elibereze pe delegaţi de rezultatul votului preliminar, atunci devine posibil orice. Nu există instanţă care să anuleze o asemenea hotărâre.

2. Dacă nu există în acea comisie o majoritate pentru o astfel de decizie, dar cel puţin 25 la sută din membri se pronunţă pentru eliberarea delegaţilor de rezultatul votului preliminar, atunci decizia finală aparţine participanţilor la congres. În cadrul congresului, cei 2472 de delegaţi vor dezbate şi vor supune la vot posibilitatea de a relua alegerea de la zero. Într-o astfel de eventualitate, o bătălie pe viaţă şi pe moarte este dată ca sigură.

3. Totuşi, nu este atât de uşor pe cât pare, fiindcă fiecare stat federal are propriile sale reguli, obligatorii pentru delegaţii săi. Unii dintre delegaţi sunt astfel siliţi să voteze pentru Trump şi dacă partidul decide să reia votul de la zero. Alţi delegaţi sunt siliţi să ţină cont de votul preliminar numai în primul tur al alegerilor din cadrul congresului, fiind liberi să voteze apoi cum cred de cuviinţă. Este un regulament foarte complicat şi discutabil din punct de vedere democratic. Nici americanii nu pricep în marea lor majoritate regulile acestui joc.

4. Potrivit regulamentului actual, 95 la sută din delegaţi sunt obligaţi să voteze pentru candidatul care a câştigat alegerile preliminare în circumscripţia lor. Totuşi, trebuie ţinut seamă de faptul că delegaţii sunt desemnaţi în cadrul unor proceduri netransparente şi sunt de foarte multe ori apropiaţi ai sistemului politic. Care sistem nu prea agreează candidatura lui Donald Trump.

5. Cele două mari chestiuni la ordinea zilei sunt următoarele: Există altcineva în partid capabil să câştige alegerile prezidenţiale? Şi dacă există, sunt delegaţii dispuşi să-şi asume riscul unei răscoale în propriul partid doar pentru a-l stopa pe Trump? Fiindcă, desigur, toţi căuzaşii lui Trump s-ar simţi traşi pe sfoară în eventualitatea în care partidul ar nominaliza în ultima clipă pe altcineva şi ar anula votul preliminar.

6. La congresul de nominalizare al republicanilor vor lua parte 2472 de delegaţi. Un grup atât de numeros este prin definiţie eterogen din punct de vedere politic. Există adversari juraţi ai lui Trump, există susţinători fanatici ai acestuia şi numeroşi indecişi la mijloc. Mulţi dintre delegaţi sunt tineri şi ambiţioşi şi vor să fie promovaţi. Vor fi ei dispuşi de dragul carierei să voteze pentru anularea rezultatului preliminar? Sau: Vor vota ei împotriva lui Trump, indiferent de consecinţe, fiindcă în opinia lor partidul are de suferit de pe urma acestui candidat?

7. La final rămâne întrebarea când se va termina acest coşmar pentru republicani. Se va termina dacă va fi stopată candidatura lui Trump? Ar putea un candidat pe numele său Trump să-i împovăreze într-atât pe republicani, încât să se scindeze în cele din urmă partidul?

8. În ajunul congresului atâta este sigur: nimic nu pare imposibil.

Deutsche Welle