„Să fim sinceri. Oricine era la putere acum, nu putea să crească salariile şi pensiile de cinci ori, desigur dacă, nu cumva, dorea să pună în stare de faliment statul şi să distrugă bugetul”, a declarat primul-ministru.

La sfârşitul lunii iunie, rezultatele unui sondaj realizat de VTsIOM au arătat că 42% de gospodării din Rusia au simţit o deteriorare a situaţiei financiare în ultimul an.

Pentru 38% din familii, dificultăţile financiare în ultimele trei luni au devenit un obstacol în calea plăţilor vitale – achiziţionarea de medicamente necesare, rate la banca şi servicii comunale sau de educaţie.

În cele mai multe cazuri (24%) erau întârziate plăţile pentru facturile de utilităţi şi plăţile la creditele de consum (12%). 13% au fost forţaţi să renunţe la achiziţionarea de medicamente prescrise de către medic.

71% dintre respondenţi au spus că din cauza crizei au trebuit să-şi schimbe comportamentul de consum. 53% (sau 38% din totalul respondenţilor) se adaptează la noua realitate, consumând alimente mai ieftine. 42% (sau 30% din totalul respondenţilor) au refuzat parte din bunuri, servicii şi divertisment pe care le utilizau înainte.