„Regatul Unit va trebui să clarifice rapid modul în care doreşte să-şi modeleze viitorul în relaţia cu Uniunea Europeană”, a declarat şefa guvernului german luni seara. Ea a reiterat faptul că este de datoria guvernului britanic să preia iniţiativa pentru a-şi anunţa intenţia de a părăsi blocul comunitar, înainte ca procedura să poată fi lansată.

Angela Merkel a afirmat că votul în favoarea Brexitului reprezintă o ruptură amară. „Însă, a continuat ea, sunt convinsă că Uniunea Europeană este suficient de puternică pentru a suporta această ruptură”, a afirmat Merkel.

Totodată, cancelarul german a afirmat că actuala dezbatere privind mai multă sau mai puţină Europă pentru revitalizarea proiectului european este insuficientă. „Avem nevoie de o Europă care are succes, în special în domeniul cercetării şi al inovării”, a adăugat ea, părând să se distanţeze din nou de marile proiectele de relansare promovate de social-democraţii de pe Bătrânul Continent.

Franţa a anunţat luni că a pregătit în ultimele săptămâni proiecte având drept scop obţinerea în septembrie a unui început european după referendumul britanic din 23 iunie. Noile idei care vor fi elaborate trebuie să fie solide şi stimulative, însă în acelaşi timp să nu prevadă noi tratate, a precizat guvernul francez.