Ministerul susţine că partea rusă continuă să examineze deciziile summit-ului NATO, care a avut loc pe 8-9 iulie la Varşovia.

„Cu toate acestea, chiar şi analiza primară a rezultatelor reuniunii arată că NATO continuă să existe într-un miraj militar-politic. Contrar intereselor obiective de menţinere a păcii şi stabilităţii în Europa, necesităţii de a uni potenţialul tuturor actorilor internaţionali responsabili în combaterea provocărilor reale şi nu a celor născocite, alianţa îşi concentrează eforturile pe „descurajarea” unei  „ameninţări din Est” care nu există – se arată în comentariu.

Totodată, Ministerul rus de Externe mustră NATO pentru consolidarea flancul estic pe fondul unei ameninţări teroriste din sunt pe „o scară fără precedent”. Potrivit Mariei Zaharova, prin astfel de decizii, NATO arata cat este de „desprinsă de realitate”.

Amintim ca decizia NATO de întărire a flancului estic a venit ca urmare a unei serii de agresiuni a Rusiei împotriva statelor vecine Georgia (în 2008) şi Ucraina (2014). În ambele cazuri au avut de suferit integritatea şi suveranitatea unor state membre ale ONU.