Totodată, Cameron a afirmat că Marea Britanie trebuie să accepte realitatea votului şi să-l facă să funcţioneze, inclusiv prin construirea unei noi relaţii cu partenerii săi europeni.

„Cele mai importante decizii strategice vor reveni viitorului premier, însă acţiunile pregătitoare sunt în curs de desfăşurare”, a mai spus el.

„Tot ceea ce pot spune despre rezultat este că, în opinia mea, este în interesul nostru naţional şi economic fundamental să rămânem foarte aproape de Uniunea Europeană pentru comerţ, pentru afaceri, pentru securitate, pentru cooperare. Deci, acesta să fie obiectivul nostru”, a declarat Cameron.

Pe 23 iunie, 17,4 milioane de britanici au votat în favoarea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană (adică 51,9%) faţă de 16,1 milioane care au votat pentru rămânerea în UE. Participarea a fost de 72,2%.

Acest vot a antrenat demisia prim-ministrului David Cameron, al cărui succesor urma să fie desemnat în 9 septembrie.

Secretarul de stat Andrea Leadsom şi-a anunţat luni retragerea din competiţia pentru conducerea Partidului Conservator, ministrul de interne Theresa May rămânând singurul candidat.

Noul premier va avea responsabilitatea de a activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care reglementează procedura de ieşire din UE şi fixează un termen de doi ani pentru ca această separare să fie finalizată.