Groapa comună a fost descoperită în localitatea Saqlawiya, la 10 km nord-vest de Falluja, potrivit unui colonel de poliţie din provincia Al-Anbar.

„Forţele de securitate ale poliţiei federale, armata şi (unităţile paramilitare şiite) Hashd al-Shaabi au descoperit o groapă comună în cartierul Shuhada în timpul unei operaţiuni de deminare”, a declarat el.

„Groapa comună conţinea aproximativ 400 de corpuri de militari. Erau de asemenea câţiva civili”, a adăugat el, sub acoperirea anonimatului, nefiind autorizat să discute cu presa.

Potrivit colonelului, cele mai multe dintre victime au fost împuşcate cu un glonţ în cap. „Forţele de securitate au deschis groapa comună şi au început transferarea corpurilor pentru identificare”.

Victimele ar fi în principal soldaţi irakieni ucişi de jihadiştii SI într-o serie de atacuri mortale contra bazelor armatei în zonă.

„Organizaţia (SI) a executat mulţi militari şi civili în această zonă la sfârşitul anului 2014 şi începutul anului 2015”, a afirmat colonelul de poliţie.
Rajeh Barakat, un membru al consiliului provincial Al-Anbar, a confirmat descoperirea gropii comune.

„Groapa comună conţinea de asemenea civili executaţi de Daesh pentru spionaj sau nerespectarea regulilor organizaţiei”, a spus el, folosind acronimul în limba arabă pentru SI.

Nu a existat nicio confirmare oficială la Bagdad.

Saqlawiya şi Falluja au fost printre primele zone capturate de SI în vestul Irakului la începutul anului 2014.