Renunţarea la funcţie a lui Alain Le Roy, „din motive personale'', la numai 16 luni de la preluare, a fost dezvăluită într-o scurtă declaraţie, miercuri seară, când a fost anunţat succesorul diplomatului francez în postul de secretar general al SEAE.

Federica Mogherini a numit-o în această funcţie, de la 1 septembrie, pe Helga Schmidt (55 de ani), diplomat german care a fost director politic al SEAE responsabil pentru chestiuni precum dosarul nuclear iranian.

Demisia lui Alain Le Roy este a doua în rândul colaboratorilor apropiaţi ai lui Mogherini în ultimele săptămâni, după ce şeful ei de cabinet Stefano Manservisi, cu o carieră îndelungată la Comisia Europeană, a fost numit în luna mai la conducerea Directoratului General pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare a CE (DEVCO).

El a fost înlocuit în funcţia de şef de cabinet al Federicăi Mogherini de socialista italiană Fabrizia Panzetti, prietenă de mult timp cu actuala şefă a diplomaţiei europene.

Un diplomat european a declarat că atât numirea lui Manservisi la conducerea DEVCO, cât şi demisia lui Le Roy reflectă dorinţa lui Mogherini de a-şi asuma efectiv cât mai multe atribuţii legate de politica externă a UE şi de a lăsa în seama altora gestionarea problemelor administrative.