Armata irakiană a lansat luna trecută o operaţiune de amploare pentru a recupera oraşul Fallujah, centrul militanţilor reţelei Stat Islamic (SI), dar ONU a avertizat că peste 90.000 de civili ar fi prinşi în interiorul oraşului, cu puţine resurse de apă şi alimente.

Noua rută (al-Salam) a fost securizată de armata irakiană sâmbătă, la sud-vest de Fallujah, a declarat comandantul forţelor militare comune, Yahya Rasool.

„Mai existau zone de ieşire din oraş şi înainte, dar aceasta este prima rută de evacuare securizată în totalitate", a precizat Rasool.

Circa 4.000 de persoane au părăsit oraşul în ultimele 24 de ore prin această rută, a declarat Karl Schembri, un purtător de cuvânt al filialei irakiene din cadrul organizaţiei umanitare Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi, care a acordat asiatenţă locuitorilor pentru a fi evacuaţi.

„Ne aşteptăm ca alte mii de locuitorii să poată pleca din oraş în următoarele zile", a completat Schembri.

Circa 20.000 de persoane au reuşit să plece din oraş şi din zonele învecinate de când armata irakiană a lansat ofensiva de recucerire a oraşului Fallujah pe 23 mai, potrivit cifrelor furnizate de ONU miercurea trecută.

Dar din cauza condiţiilor nesigure, evadarea din oraş a fost din ce în ce mai dificilă pentru majoritatea. Cel puţin 12 persoane s-au înecat în timp ce încercau să traverseze râul Eufrat, aflat pe flancul estic al oraşului.