Decizia prevede că familiile americanilor decedaţi în opt atentate — comise între 1983 şi 2002 — primesc în compensaţie proprietăţile şi conturile bancare deţinute de guvernul iranian în Canada.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Hossein Jaber Ansari, a denunţat această hotărâre, considerând-o „contrară angajamentelor internaţionale ale guvernului canadian", potrivit agenţiei oficiale iraniene Irna.

„Ea este, de asemenea, contrară afirmaţiilor noului guvern canadian pentru normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări", a adăugat Hossein Jaber Ansari. „Orice normalizare a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări necesită o revizuire a politicilor extremiste şi eronate ale guvernului canadian", a adăugat el.

Potrivit presei canadiene, aceste active care aparţin guvernului iranian totalizează aproximativ 13 milioane de dolari canadieni (nouă milioane de euro).

Plângerea a fost depusă în Canada în baza unei legi noi, adoptată în 2012, care permite victimelor şi familiilor acestora să obţină despăgubiri şi compensaţii din partea statelor sprijinind acte considerate ca teroriste. Iranul este considerat astfel de Canada.

Atentatele în cauză au făcut sute de morţi la Buenos Aires, în Israel, Liban şi în Arabia Saudită.

Înainte de a se adresa tribunalelor canadiene, familiile victimelor americane au obţinut o hotărâre identică în aprilie în Statele Unite.

„Terorismul este una dintre cele mai mari ameninţări din lume", a subliniat în verdictul său judecătorul Glenn Hainey, de la Curtea Superioară a provinciei Ontario.

„Chestiunea în joc este de a şti dacă Iranul are dreptul la imunitate din partea justiţiei canadiene pentru sprijinul acordat terorismului", a adăugat el.

Republica Islamică nu a prezentat apărător în procesele din Statele Unite şi Canada.

Acest verdict intervine într-un moment în care guvernul liberal al premierului Justin Trudeau caută să restabilească legăturile diplomatice cu Iranul şi să obţină eliberarea unei profesoare universitare canadiene de origine iraniană, închisă la Teheran de mai multe zile.