Hillary Clinton a jucat "cartea femeilor" într-un discurs solemn şi ofensiv în faţa braţului politic al marii organizaţii americane de planning familial Planned Parenthood.

"Când Donald Trump spune că vrea să redea Americii grandoarea sa, avem de-a face cu un limbaj cifrat care de fapt înseamnă: să ducem America în urmă, în epoca în care avortul era ilegal", a declarat ea.

"El a spus că femeile ar trebui pedepsite în caz de avort", a reamintit Hillary Clinton, precizând că, în faţa criticilor puternice, Trump şi-a corectat ţinta.

"El le-a numit pe femei scroafe, căţele, animale dezgustătoare. Pare dificil să se poată conta pe el pentru a respecta drepturile noastre fundamentale, din moment ce el spune că femeile sunt o problemă pentru angajatori", a declarat candida democrată.

"Dacă a te bate pentru egalitate salarială, planning familial şi dreptul de a lua propriile decizii privind sănătatea înseamnă a juca această carte a femeilor, atunci o joc", a spus Hillary Clinton, reluând una dintre formulele sale favorite.

În stilul său direct pe care l-a adoptat recent pentru a-l sfida pe Donald Trump, pe care îl numeşte, simplu, 'Donald' pentru a-i diminua statura, Hillary Clinton s-a prezentat drept garanta drepturilor femeilor, invocând militantismul său de lungă durată pentru egalitatea bărbaţi-femei, de la anii în care era Primă Doamnă până la momentul în care a fost şefă a diplomaţiei, în primul mandat al lui Barack Obama.

Contextul discursului, primul de când ea şi-a asigurat victoria în alegerile primare democrate împotriva lui Berni Sanders, este lipsa de popularitate a candidatului republican în rândul electoratului feminin.

Conform unui sondaj recent realizat de Fox News, 64% dintre femei au o opinie defavorabilă despre Donald Trump (49% despre Hillary Clinton). Jumătate dintre femei intenţionează să voteze pentru Hillary Clinton, şi 32% pentru Donald Trump.