„Garanţiile procedurale şi condiţiile materiale ale operaţiunilor secrete de supraveghere prevăzute de lege asupra poliţiei rămân insuficiente”, au afirmat experţi ai Comisiei de la Veneţia, care văd un risc de „utilizare abuzivă şi de imixtiune excesivă în sfera privată".

Această reformă controversată, aprobată la începutul acestui an de parlamentul polonez, facilitează accesul poliţiei şi a serviciilor speciale la anumite date pe Internet. Forţele de ordine pot avea acces permanent, via conexiuni directe acordate de furnizori de servicii online, la metadate privind activităţile pe Internet ale clienţilor lor.

Opozanţii acestei reforme se tem de folosirea abuzivă a informaţiilor care fac obiectul secretului profesional al avocaţilor, jurnaliştilor, medicilor.

Comisia de la Veneţia, organ consultativ al Consiliului Europei alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional, le-a dat vineri dreptate acestora.

„Anumite tipuri de metadate (în special „web-logs”, istoricul de navigare) sunt atât de sensibile încât colectarea acestora ar trebui să facă obiectul unei autorizaţii judiciare", au argumentat membrii comisiei.

Pentru alte tipuri de metadate mai puţin sensibile nu este neapărat necesar un mandat, însă legea „ar trebui să instituie un sistem eficient de supraveghere de către o autoritate independentă”, susţine Comisia de la Veneţia care consideră actualul sistem „ineficient”.