În interviul difuzat vineri, premierul ungar a spus că fiecare ungur a primit în jur de 4.000 de euro în fonduri de la Bruxelles în ultimii şapte ani, iar 250.000 de euro ar însemna în medie pentru fiecare cetăţean al ţării câştigurile din 39 de ani. 

El a mai spus că propunerea a fost „o lovitură în stomac” şi că îi este greu să găsească un limbaj civilizat prin care să o descrie. 

Orban i-a acuzat pe liderii de la Bruxelles că trăiesc într-un turn de fildeş. „Nu înţeleg realitatea şi nu-şi dau seama despre ce vorbesc”, a spus el. 

Referindu-se la propunerea Comisiei de penalizare, el a spus: „Nu a existat niciodată o propagandă mai puternică împotriva ideii de Uniune Europeană”. 

Comentând despre propunerea Bruxellesului privind distribuirea automată a migranţilor între statele membre, Viktor Orban a afirmat că „aripa de stânga care a promovat măsura” a negat mereu că planul va fi impus cu forţa statelor membre. „Acesta nu este un joc: vor să le ia ungurilor dreptul de a spune cu cine vor să trăiască şi cu cine nu ...”, a adăugat Orban. 

El a făcut apel la cetăţenii ungari să se coalizeze împotriva planului Bruxellesului, pe care l-a descris drept „o eroare totală”. Executivul UE este preocupat de chestiuni privind refugiaţii, în timp ce „problema noastră nu este cu distribuţia refugiaţilor, ci cu protecţia frontierei”. 

Orban a menţionat că apărarea frontierelor trebuie întărită şi centrele de refugiaţi construite în afara UE. Ungurii au arătat cea mai mare solidaritate în problema imigranţilor, a adăugat el, numai că „nu am avut obrazul de a trimite Bruxellesului factura pentru costurile de înregistrare a 175.000 de migranţi, costurile suplimentare pentru poliţia ungară ... şi costurile construirii unui gard”. 

„Am acţionat într-o manieră europeană”, a mai spus şeful guvernului de la Budapesta. În Europa Centrală, inclusiv în Ungaria, „controlăm situaţia, nu putem fi de acord cu dispariţia moştenirii noastre culturale peste noapte şi aici nu se va dezvolta o societate paralelă”, a dat el asigurări. Viktor Orban a descris planificatul referendum privind cotele obligatorii pentru migranţi drept „clar, simplu şi inteligibil”. El a mai afirmat că dispune de „autorizaţia de a zice nu”, precizând însă că afirmaţiile sale nu înseamnă la fel de mult precum cele ale „zece milioane de unguri”. 

„Facem tot acest referendum pentru a opri Bruxellesul”, a evidenţiat Orban. Comentând afirmaţiile fostului secretar general al NATO Javier Solana potrivit cărora dacă Ungaria ar solicita astăzi aderarea la UE ar fi refuzată, Viktor Orban a spus: „Îl ştim pe fostul secretar general ... este un comunist bătrân”. 

Comisia Europeană a propus miercuri oficial instituirea unui mecanism automat şi permanent de împărţire a migranţilor prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene, precum şi obligarea statelor membre care nu acceptă acest mecanism să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat. 

Propunerile au fost avansate în cadrul iniţiativei de revizuire a „regulamentului Dublin”, ce reglementează soluţionarea cererilor de azil în Uniunea Europeană, iar acest mecanism este unul suplimentar faţă de cel adoptat în luna septembrie şi care prevede redistribuirea a 160.000 de migranţi. 

Astfel, fiecărei ţări a Uniunii Europene i se va aloca un procent din totalul migranţilor extracomunitari veniţi în UE, pe baza unui algoritm ce va lua în calcul populaţia fiecărei ţări, PIB-ul ei şi numărul de refugiaţi deja primiţi. Dacă numărul migranţilor veniţi din afara UE depăşeşte cu 50% cota de referinţă a unei ţări anume, atunci se va activa automat mecanismul de redistribuire a migranţilor. 

Dacă un stat refuză să preia migranţii care îi vor fi repartizaţi conform acestui sistem, atunci acel stat va trebui, conform acestei propuneri, să plătească o amendă de 250.000 de euro pentru fiecare migrant, bani ce ar urma să fie alocaţi statului unde în final rămâne refugiatul respins. 

Având în vedere că în prezent migranţii veniţi mai ales din Orientul Mijlociu şi Africa se îndreaptă cu predilecţie către statele cele mai dezvoltate ale blocului comunitar sau către cele care oferă ajutoarele sociale cele mai generoase, în propunerea de miercuri Comisia Europeană a cerut să fie sancţionaţi acei migranţi care nu depun cererea de azil de îndată ce au intrat în UE sau care, în timp ce această cerere le este examinată, pleacă înspre alte state. De asemenea, solicitanţii de azil vor avea dreptul să primească ajutoare sociale numai în ţara unde vor fi repartizaţi conform cotelor. 

Pentru a intra în vigoare, acest plan de revizuire a 'regulamentului Dublin' trebuie validat de Parlamentul European şi apoi de statele membre ale UE prin majoritate calificată.