Yosef Haim Ben David a fost găsit vinovat luna trecută de tribunalul districtual din Ierusalim de răpirea şi uciderea adolescentului de 16 ani Mohammed Abu Khdair în iulie 2014.

El şi încă două rude, în vârstă de 16 ani la momentul respectiv, au fost găsiţi vinovaţi că l-au răpit pe Abu Khdair din locuinţa sa din Ierusalimul de Est, l-au bătut până şi-a pierdut cunoştinţa şi apoi l-au transportat într-o pădure din apropiere, unde Ben David l-a stropit cu benzină şi i-a dat foc când încă era în viaţă.

Acuzarea a solicitat ca Ben David să fie condamnat la închisoare pe viaţă plus încă 35 de ani, dar în cele din urmă procurorul de caz, Uri Korb, a spus că sentinţa arată că sistemul de justiţie din Israel tratează sever orice condamnat, indiferent de rasă sau religie.

Pe lângă închisoarea pe viaţă, tribunalul a dictat în cazul lui Yosef Haim Ben David o condamnare la 20 de ani suplimentari de detenţie, pentru infracţiunile comise în afara crimei, respectiv răpire, tentativă de răpire a unui alt copil palestinian în ajun şi atacuri asupra unor bunuri palestiniene.

De asemenea, el a fost condamnat să plătească 150.000 de shekeli (34.000 de euro) familiei victimei şi 20.000 de shekeli (4.500 de euro) celei a copilului pe care a încercat să-l răpească.

Verdictul în cazul principalului acuzat a fost punctul culminant al unui proces foarte tensionat şi emoţional. La anunţarea verdictului, familia victimei şi-a exprimat furia şi l-a insultat pe condamnat, cerând să fie spânzurat.

„A meritat condamnarea la moarte”, a declarat în sala de tribunal mama victimei, Suha Abu Khdair.

„Trebuie să moară în închisoare”, a spus tatăl adolescentului mort, Hussein. „Nu vom accepta nimic altceva în afară de asta”, a adăugat acesta.

Zeci de palestinieni au protestat în faţa tribunalului, unii dintre ei scandând „Moarte evreilor”.

Cu puţin timp înainte de pronunţarea sentinţei, Ben David şi-a cerut scuze în faţa tribunalului, dar a refuzat să-şi asume responsabilitatea pentru actul comis. 'Îmi cer scuze, nu am vrut ca asta să se întâmple, îmi pare rău pentru familie. Nu eram eu însumi, am pierdut controlul asupra mea', a spus acuzatul, îmbrăcat în cămaşă neagră şi cu kippa pe cap.

Luna trecută tribunalul a ajuns la concluzia că Ben David era deplin conştient de acţiunile sale când a comis crima şi drept urmare poate fi condamnat. Avocaţii lui au încercat să invoce faptul că acuzatul nu era în deplinătatea facultăţilor sale mintale sau că avea un grad redus de responsabilitate.

Ben David a spus că această crimă a fost o răzbunare pentru răpirea anterioară şi uciderea a trei adolescenţi israelieni de către doi palestinieni în Cisiordania.

Cele două rude mai tinere ale sale au fost condamnate la închisoare pe viaţă şi respectiv la 21 de ani de detenţie. Procurorii au apreciat că Ben David a plănuit crima, iar cei doi minori, care între timp au împlinit 18 ani, l-au ajutat să o comită.

Răpirea din iunie 2014 a celor trei adolescenţi israelieni a declanşat o amplă campanie de descinderi şi arestări în Fâşia Gaza, la care Hamas a răspuns din Fâşia Gaza cu tiruri de rachete, iar situaţia a escaladat ulterior în războiul de 50 de zile din Gaza.

Condamnările la închisoare pe viaţă în Israel sunt pe termen nelimitat, dar preşedintele le poate reduce la 25 sau 30 de ani în funcţie de caz, în baza unei recomandări a unei comisii pentru eliberarea condiţionată. Pe de altă parte, acest organism poate recomanda ca pedeapsa să nu fie redusă, precizează DPA.

Verdictul de marţi a fost dat într-un climat de violenţă între israelieni şi palestinieni, care s-a soldat cu peste 200 de morţi de la 1 octombrie.

Marţi seară, trei soldaţi israelieni au fost răniţi în apropiere de Ramallah, în Cisiordania, de un palestinian care i-a lovit cu maşina şi apoi a fost împuşcat mortal, informează armata israeliană.