Judecătorul Jose de la Mata, care investighează grupările de crimă organizată Malîşevskaia şi Tambovskaia spune că fiecare dintre învinuiţi se face vinovat „de fapte foarte grave”. În listă se află, printre alţii, un general, deputaţi, miniştri şi un fost vicepremier rus.

În acuzaţiile sale, procurorul a denunţat legăturile strânse cu multe dintre sferele de putere ale preşedintelui rus, atât politica, cât şi în domeniile economic, juridic şi militar.

Cadrul în care s-a produs cererea Curţii Naţionale a fost oferit de operaţiunea Troika, derulată în 2008 împotriva a două grupări mafiote din Europa de Est: Tambovskaia, condusă de Ghenadi Petrov, şi Malîsevskaia, controlată de Aleksandr Malîşev. Cei doi capi mafioţi au fost arestaţi în cadrul operaţiunii împreună cu alte douăzeci de persoane.

Unul dintre cele mai importante nume a cărui detenţie a fost cerută de judecător este Vladislav Reznik, considerat ca fiind o piesa esenţială în reţeaua creată de Petrov. Reznik a fost preşedinte al Comisiei parlamentare pentru instituţiile de credit şi pieţele financiare din Duma de Stat şi membru al Consiliului Naţional al Băncilor din Rusia.

Conform cererii de arestare, elaborată de către magistratul de la Audiencia Nacional, Reznik „derula activităţi necesare, legale sau ilegale (inside trading, informaţii privilegiate, etc.), la cele mai înalte niveluri din Rusia în favoarea intereselor lui Petrov şi a organizaţiei sale”. „Relaţia dintre Petrov şi Reznik este şi de natură economică, atât în Spania cât şi în Rusia”, spune judecătorul.

Pe lângă Reznik, mandat internaţional de arestare a fost emis şi pe numele soţiei sale, Diana Ghindin.

O altă „personalitate” menţionată în cererea de arestare a judecătorului este generalul Nikolai Aulov, şeful Direcţiei Generale a Ministerului de Interne al Rusiei în Districtul federal Central. Capii mafioţi s-au folosit de aceste legături la nivel înalt pentru asigurarea „protecţiei de sus” şi pentru promovarea propriilor interese.

„Aulov a abuzat de puterea şi influenţa sa pentru a efectua acte de intimidare sau de ameninţări la adresa unor persoane care intrau în contradicţie cu interesele lui Petrov”.

Lista „figurilor proeminente ale elitei politice ruseşti” acuzate de procurorii spanioli continuă cu Igor Sobolevski, despre care De la Mata susţine că îl informa pe Petrov „cu privire la acţiunile pe care forţele de securitate le desfăşurau împotriva crimei organizate”.

Un alt nume notabil este si Viktor Zubkov, adjunctul lui Putin între 2007-2008, când acesta era premier.

De asemenea, lista conţine fostul ministru al Apărării, Anatoli Serdiukov, fostul ministru al Dezvoltării Regionale Dmitri Kozak şi fostul ministru al tehnologiei Informaţiei, Leonid Reiman.

Acuzaţiile împotriva ruşilor includ asasinate, crime, trafic ilegal de arme, şantaj, înşelăciune, fals, luare de mită, trafic de droguri şi spălare de bani.