Potrivit oficialului citat, aceste zboruri de observare reciproce au loc în cadrul eforturilor de dezvoltare a încrederii între Rusia şi NATO.

„Zborurile de observare vor fi efectuate între 30 mai şi 4 iunie, de pe aerodromurile Pardubice din Cehia şi Malacky în Slovacia, având o rază maximă de acţiune de 800 şi respectiv 1.170 km”, a spus Rijkov.

Experţii ruşi vor efectua zboruri cu un avion Antonov AN-30B, având colegi cehi şi slovaci alături de ei la bord, pentru a monitorizarea respectarea tratatului.

Marea Britanie şi România vor efectua zboruri de observare deasupra teritoriului rus într-un avion de observare românesc AN-30 între 30 mai şi 3 iunie.

Zborurile se numără printre măsurile de dezvoltare a încrederii în conformitate cu Tratatul „Cer deschis”, care a fost semnat în martie 1992 şi a devenit unul dintre programele majore care a acţionat în acest sens în Europa după Războiul Rece, notează Xinhua. Tratatul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2002 şi în prezent reuneşte 34 de state, printre care Rusia şi majoritatea statelor membre NATO.