Decizia ar putea provoca discuţii pe tema relaţiilor îngrijorătoare dintre UE şi Moscova, comentează agenţia de presă britanică.

„Preşedintele Juncker a fost invitat şi intenţionează să participe la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg din 16 iunie. El va folosi această ocazie pentru a discuta cu conducerea rusă, dar şi cu un public mai larg perspectiva UE privind actualul stadiu al relaţiilor UE-Rusia”, a declarat purtătoarea de cuvânt.

Juncker a fost criticat de unii oficiali europeni care au adoptat o atitudine dură de menţinere a sancţiunilor economice impuse Rusiei de către UE şi SUA în 2014, ca urmare a anexării de către autorităţile ruse a peninsulei ucrainene Crimeea şi a sprijinului acordat rebelilor proruşi. În schimb, fostul premier luxemburghez a pledat pentru „o relaţie practică” cu Moscova.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei a subliniat că executivul european „împărtăşeşte pe deplin” principalele principii ale modului de relaţionare cu Rusia acceptate de toate cele 28 de state membre.

Într-o declaraţie privind principiile de bază, dată publicităţii în martie, miniştrii de externe ai UE reiteraseră că o schimbare în regimul sancţiunilor era condiţionată de un acord de pace în Ucraina şi făcuseră apel la o apărare mai bună în faţa diverselor ameninţări provenite dinspre Rusia. Dar şefii diplomaţiilor europene au sprijinit totodată „un angajament selectiv cu Rusia” şi nevoia de a începe contacte punctuale”.

În urmă cu 10 zile, reprezentanţi ai UE au declarat că nu este clar dacă Juncker, care a pledat pentru relaţii mai bune cu Rusia, va accepta invitaţia Kremlinului, cu toate că oficialităţi ruse se aşteptau ca acesta să participe. O oficialitate a UE a descris atunci orice astfel de vizită ca având un risc politic ridicat şi a subliniat că, pentru ca Juncker să participe, ar trebui să nu se producă între timp o deteriorare majoră a relaţiilor cu Rusia.