După ce portalurile de închiriere precum Airbnb au cunoscut un succes internaţional, a scăzut considerabil numărul locuinţelor date spre închiriere pe termen lung. Din acest motiv, din 1 mai, autorităţile germane au aplicat legea "Zweckentfremdungsverbot" care interzice închirierea unui întreg apartament pe termen scurt, prin portaluri ca Airbnb, persoanelor care nu au un permis de oraş. Astfel, turiştii care vor să viziteze Berlinul pot închiria doar o camera dintr-un apartament.

Peste 7.000 de unităţi de cazare din Berlin sunt listate pe Airbnb, iar în capitala germană s-au cazat anul trecut 12 milioane de turişti în hoteluri, hosteluri şi pensiuni.

De acum, proprietarii de apartamente care încalcă legea vor fi amendaţi cu 100.000 de euro. Legea a fost adoptata în 2014, însă cu o perioada de tranziţie de doi ani, care a expirat pe 30 aprilie 2016. Prin urmare, înregistrările pe Airbnb în Berlin au scăzut cu 40% într-o lună.

Purtătorul de cuvânt al Airbnb Julian Trautwein susţine că berlinezii vor reguli clare şi simple pentru a putea să împartă în continuare casa cu turişti.

„Vom continua să încurajăm factorii de decizie politică din Berlin să asculte cetăţenii şi să urmeze exemplul altor oraşe mari, cum ar fi Paris, Londra, Amsterdam sau Hamburg şi să creeze reguli noi, clare pentru oamenii normali care îşi împart casele”, a mai spus reprezentantul Airbnb.
 
Airbnb este o companie americană fondată în 2008, cu o platformă online prin care oricine poate închiria orice tip de locuinţă oriunde în lume direct de la proprietar. Airbnb are 600.000 de unităţi de cazare listate în 190 de ţări.