Prezent la Bruxelles pentru o reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE, Peter Szijjarto a spus că situaţia securităţii în regiunile din vecinătatea estică a Uniunii Europene este extrem de „fragilă”.

Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjanul şi Armenia sunt implicate în dispute care afectează în mod direct securitatea Europei, iar statele implicate au nevoie de o reacţie pozitivă din partea UE, întrucât în absenţa sa sprijinul pentru integrare în ţările respective se va reduce dramatic, a atras atenţia Szijjarto.

Şeful diplomaţiei ungare a cerut Uniunii Europene să decidă ridicarea imediată a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii Georgiei şi ai Ucrainei, deoarece ambele ţări au îndeplinit criteriile necesare pentru această măsură.

Pe de altă parte, el a anunţat că Ungaria a recomandat semnarea unui parteneriat strategic cu Azerbaidjanul cât mai curând posibil, întrucât această ţară este singura sursă energetică alternativă pentru UE pe termen scurt.

De asemenea, Budapesta a recomandat deblocarea fondurilor UE pentru Belarus, susţinând că relaţiile comerciale cu Minskul ar fi „în special benefice” pentru Uniunea Europeană.