„Suntem de acord să nu intrăm în exerciţiul vizând să definească dacă suntem oficial un membru al coaliţiei şi pur şi simplu să depăşim această chestiune pentru a pune o întrebare mai practică", a declarat ambasadorul Douglas Lute în cursul unei conferinţe de presă la sediul NATO la Bruxelles.

Reuniţi joi şi vineri la Bruxelles, cei 28 de miniştri de externe ai NATO vor studia „dacă există mijloace (...) pentru un sprijin punctual şi alte capacităţi militare de nişă pentru a contribui" la coaliţie, a explicat Douglas Lute.

Una dintre opţiunile pe masă ar fi intensificarea pregătirii ofiţerilor irakieni, în prezent propusă de NATO în Iordania. „Am primit o solicitare din partea premierului (irakian Haider) Al-Abadi pentru a ne extinde misiunea de antrenament la Irak", a explicat presei secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

La sfârşitul lunii aprilie în Germania, preşedintele Barack Obama a afirmat că are „nevoie de o Europă puternică pentru a-şi purta partea ei din povara" coaliţiei împotriva SI, îndemnându-i pe europeni şi NATO „să facă mai mult", mai ales în ce priveşte campania aeriană din Siria şi Irak.

În cursul unei reuniuni desfăşurate în februarie la Bruxelles, secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a declarat că cele 28 de ţări membre, care participă toate individual la coaliţie, „explorează posibilitatea" ca Alianţa să devină la rândul său „un membru cu drepturi depline"

Pe de altă parte, Douglas Lute a vorbit despre misiunile de pregătire sau de sprijin al apărării şi reformei armatei în Libia sau în Tunisia.

De asemenea, avioanele de supraveghere Awacs de care dispune NATO ar putea contribui la culegerea de informaţii despre ce se întâmplă în spaţiul aerian al Siriei şi Irakului, chiar dacă zboară numai pe teritoriul Turciei, a explicat o sursă diplomatică.

Ambasadorul american a subliniat că în stadiul actual coaliţia împotriva SI nu are nevoie ca aceste avioane Awacs ale NATO să fie desfăşurate în spaţiul aerian al Siriei şi Irakului, o perspectivă care a provocat serioase rezerve în unele capitale europene.