Organizaţia neguvernamentală şi-a exprimat „profunda îngrijorare” faţă de acest acord, care prevede retrimiterea în Turcia a oricărui migrant sosit în Grecia după 20 martie şi care nu a înaintat cerere de azil sau a cărui cerere a fost respinsă.

În schimb, UE a acceptat să vireze miliarde de euro în contul Turciei şi s-a angajat, pentru fiecare sirian retrimis în această ţară, să „reinstaleze” un altul din Turcia într-o ţară membră a UE, în limita a 72.000 de locuri.

„Acest acord condiţionează preluarea acestor migranţi de către Turcia de, între altele, un plan de ajutor de mai multe mii de euro”, a subliniat preşedinta MfF, Joanne Liu, într-o scrisoare deschisă adresată statelor membre şi instituţiilor din UE. „În timp ce asistăm la cel mai important fenomen de migraţie din ultimele decenii, Europa abdică de la obligaţiile sale legale şi morale”, şi-a exprimat ea regretul.

Turcia cere astfel o ridicare a vizelor pentru cetăţenii săi care călătoresc în spaţiul Schengen, însă UE doreşte în prealabil o modificare a legii antiteroriste în vigoare în ţară, condiţie calificată drept inacceptabilă de Ankara.

Ministrul afacerilor europene al Turciei, Volkan Bozkir, este primit vineri dimineaţa la Bruxelles de comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, pentru a discuta pe marginea acestei probleme.

Joanne Liu a atenţionat împotriva semnalului îngrijorător trimis de acest acord restului lumii: „alte ţări ar putea încerca să se sustragă datoriei lor de a propune azil”. „Dacă statele se vor inspira de la el (de la acord), conceptul de refugiat ar putea înceta să mai existe. Populaţiile se vor pomeni prinse în capcană în zone de război, cu riscul de a muri”, a avertizat ea.

„Ţări ale Europei, aceşti oameni au nevoie de ajutorul vostru şi de protecţia voastră, nu doar de banii voştri”, a subliniat preşedinta MfF. „Al Doilea Război Mondial este oare chiar atât de departe încât nu vă mai amintiţi de nevoia vitală de a fugi de violenţe şi de persecuţii?”, a întrebat ea, îndemnându-i pe liderii europeni să fie la înălţimea mizei.