Măsura mai trebuie să treacă însă prin Consiliul de Stat şi Comisia de protecţie a vieţii private, precum şi prin Comitetul de Consultare.

Noile reguli ar urma să intre în vigoare la toamnă.

Măsura se înscrie în cadrul luptei împotriva terorismului şi face parte din arsenalul de decizii luate de guvernul condus de Charles Michel în urma atentatelor din noiembrie de la Paris.

În prezent, operatorii de telefonie păstrează doar datele de identificare ale clienţilor a căror cartelă SIM este legată de un abonament.

În viitor, regula se va aplica şi la cartelele preplătite, care vor fi activate doar atunci când utilizatorul se va identifica.

Identificarea se va derula în mai multe feluri. Atunci când cartela este achiziţionată într-un magazin, cartea de identitate va fi scanată, iar datele vor fi transmise operatorului, sau va fi făcută o copie a cărţii de identitate, iar datele vor fi de asemenea comunicate operatorului.

În cazul unei achiziţii online, identificarea se va face prin cartea de identitate electronică, semnătura electronică, un serviciu de contact certificat sau o tranzacţie de plată electronică.

Noile reguli se vor aplica de asemenea şi cartelelor preplătite care sunt deja în funcţiune. Utilizatorii vor dispune de un termen de şase luni pentru a se identifica.

Operatorii vor păstra datele, care nu vor fi accesibile decât poliţiei sau serviciilor de informaţii, în aceleaşi condiţii ca pentru abonamente.