Kern, care a supravegheat tranzitul în masă al migranţilor de la graniţa cu Ungaria spre Germania la apogeul crizei refugiaţilor, în toamna lui 2015, îl are ca rival pe Gerhard Zeiler, fost şef al televiziunii publice ORF şi actual preşedinte al conglomeratului media Turner International, cu sediul la Londra.

Filialele SPOe din şapte din cele nouă landuri austriece, care deţin o influenţă considerabilă în acest stat federal, şi-au exprimat deja sprijinul în favoarea lui Kern înaintea reuniunii oficiale de marţi ce îl va desemna oficial pe succesorul lui Faymann.

În acest context, cotidianul Der Standard a titrat: „Şeful OeBB însuşi este singurul care poate împiedica să devină noul cancelar”.

Christian Kern, în vârstă de 50 de ani, a preluat conducerea OeBB în 2010, după ce anterior fusese purtător de cuvânt al grupului parlamentar social-democrat şi manager al unei companii hidroelectrice.

Conservatorii, partenerii la guvernare ai social-democraţilor, au condiţionat supravieţuirea coaliţiei de implementarea de către succesorul lui Faymann a unei noi legi dure în materie de azil, de reducerea ajutoarelor sociale şi de dereglementarea economiei.

Marţi, cancelarul interimar, conservatorul Reinhold Mitterlehner, nu a exclus posibilitatea organizării de alegeri anticipate după demisia lui Werner Faymann din fruntea guvernului.

În turul decisiv al alegerilor prezidenţiale, din 22 mai, austriecii vor alege între candidatul Partidului Libertăţii (FPOe, extrema dreaptă), Norbert Hofer, şi independentul susţinut de Verzi, Alexander van der Bellen.