Proiectul româno-american de la Deveselu contribuie substanţial la programul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, la întărirea securităţii României şi la consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA.

Baza de la Deveselu este una dintre cele mai moderne unităţi militare din administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Construcţia facilităţii antirachetă a început în 2013, iar componentele sale sunt operaţionale din decembrie 2015. Integrarea sistemului în capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice este în grafic, termenul prevăzut fiind legat de summitul NATO de la Varşovia, din luna iulie.
 
La baza militară din Deveselu vin astăzi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg şi adjunctul secretarului american al Apărării, Robert Work, premierul Dacian Cioloş şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc.
Sistemul Aegis are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific.