„Astăzi este o zi de sărbătoare pentru mulţi oameni (...) Scriem o altă pagină importantă a Italiei pe care ne-o dorim”, a scris premierul Renzi pe Facebook, bucuros că după ani de tentative eşuate s-a adoptat legea dorită de homosexuali.

Totuşi, asociaţiile care-i reprezintă pe aceştia din urmă nu sunt deplin mulţumite, considerând că paharul este „pe jumătate gol”. Premierul Renzi a susţinut intens adoptarea acestei legi, riscând chiar să se vadă demis dacă ea ar fi fost respinsă. El a fost însă nevoit să facă unele concesii aliaţilor săi de centru-dreapta şi a retras din proiectul de lege posibilitatea ca un cuplu alcătuit din persoane de acelaşi sex să adopte copiii naturali ai unuia dintre membrii acestui cuplu, precum şi foarte simbolica obligaţie de fidelitate în cadrul cuplului.

Legea conferă cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex drepturi egale cu cele ale cuplurilor căsătorite în privinţa moştenirii, locuinţei, pensiei, vizitelor medicale. Ele vor putea avea de asemenea acelaşi nume de familie.

Italia rămăsese ultima dintre marile ţări vest-europene care nu avea o astfel de lege, susţinută de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar dezaprobată de Biserica Catolică.