„Am stabilit criterii pentru liberalizarea vizelor, sunt 72 de condiţii şi cea cu numărul 65 prevede că guvernul turc trebuie să îşi revizuiască legea antiteroristă", a declarat Juncker, în cadrul unei conferinţe privind Europa, la ministerul german de externe. 

„Ne bazăm pe acest lucru, am convenit aceasta cu guvernul turc şi nu se poate ca plecarea premierului să conducă la acorduri între UE şi Turcia care să fie ignorate", a afirmat el, referindu-se la premierul Ahmet Davutoglu, care şi-a anunţat retragerea de la conducerea Partidului Justiţie şi Dezvoltare. 

„Acordăm mare preţ în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor. Altfel, acest acord între UE şi Turcia nu va funcţiona. Dacă dl Erdogan decide să respingă dreptul turcilor de a călători fără vize în Europa, atunci trebuie să explice aceasta poporului turc. Nu va fi problema mea, va fi problema sa", a spus preşedintele Comisiei Europene. 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat joi „ipocrizia" UE care cere Turciei să modifice legea antiteroristă în schimbul liberalizării vizelor pentru cetăţenii turci care doresc să călătorească în spaţiul Schengen, măsură negociată în cadrul acordului privind migranţii. „De când conduceţi voi această ţară, cine v-a dat dreptul?", a declarat el într-un discurs la Ankara, apreciind că este inacceptabilă o relaxare a legislaţiei antiteroriste în Turcia care se confruntă cu o recrudescenţă a rebeliunii kurde. 

Turcia a îndeplinit cea mai mare parte din criteriile cerute de UE pentru anularea vizelor pentru cetăţenii turci care efectuează vizite de scurtă durată în spaţiul Schengen, însă cele 28 de state membre cer ca parlamentul turc să-şi redefinească legea antiteroristă în conformitate cu normele democratice europene.