Motiur Rahman Nizami a fost spânzurat în centrul capitalei Dhaka la un minut după miezul nopţii după ce Curtea Supremă a respins recursul final al tribunalului special pentru genocid, rămânând valabilă sentinţa de condamnare la moarte pentru violuri în masă şi orchestrarea masacrului intelectualilor.

În semn de nemulţumire, pe străzi au ieşit numeroşi protestatari, pe când alţii au aplaudat acţiunea. „Am aşteptat această zi timp de 45 de ani”, a declarat veteranul de război Akram Hossain.

Mii de poliţişti, dar şi vameşi au fost dislocaţi în Dhaka, dar şi în alte oraşe importante pentru securitatea cetăţenilor, deoarece membrii partidului islamic au făcut un apel la o grevă generală pentru ziua de joi, în semn de protest faţă de execuţie. Anterior, mai multe hotărâri şi execuţii similare au declanşat violenţe în urma cărora au decedat circa 200 de persoane, printre care activişti ai partidului Jamaat-e-Islam, dar şi poliţişti.

Totuşi, un reporter Al Jazeera a declarat că partidul islamist este foarte marginalizat, deoarece membrii acestuia fie sunt după gratii, ori sunt fugari.

Motiur Rahman Nizami a fost în arest preventiv din 2010, iar din 2013 au fost executaţi cinci politicieni de opoziţie, inclusiv patru lideri ai Jamaat-e-Islam.

Sute de oameni, majoritatea studenţi, au plecat de la universităţi pentru a celebra executarea.

Potrivit guvernului din Bangladesh, aproximativ trei milioane de oameni au fost ucişi, iar mii de femei au fost violate în perioada războiul din 1971. Execuţiile vin drept răspuns la valul de violenţe în care bloggerii atei, academicieni, minorităţi religioase, dar şi muncitorii străini au fost ucişi.

Numai în aprilie, cinci persoane, inclusiv un profesor universitar, doi activişti homosexuali şi un hindus, au fost omorâţi.