Procurorul a decis să renunţe la acuzaţiile împotriva lui Alparslan Celik, care fusese reţinut timp de 37 de zile, au declarat surse de securitate, sub rezerva anonimatului.

Celik a susţinut că el a fost cel care le-a spus oamenilor săi să nu tragă asupra pilotului care se paraşutase. După examinarea înregistrării video, procurorul a decis să nu înceapă urmărirea penală împotriva lui Celik.

Pe 31 martie, forţele de securitate turce au reţinut 14 persoane, printre care şi Alparslan Celik, într-un restaurant din provincia Hatay. În cursul operaţiunii au fost confiscate o puşcă de tip kalaşnikov şi două pistoale.

Cei 14 suspecţi au fost reţinuţi pentru 'încălcarea legislaţiei privind armele de foc' şi trimişi în arestul poliţiei din Izmir.

La 24 noiembrie 2015, aviaţia turcă a doborât un avion de bombardament rusesc Suhoi SU-24 despre care Ankara afirmă că a pătruns în spaţiul său aerian. Cei doi piloţi ruşi au reuşit să se catapulteze, dar unul dintre ei a fost ucis cu focuri de armă. Celălalt pilot rus a fost recuperat în urma unei operaţiuni a trupelor speciale ruse şi siriene.

Fiu al unui înalt responsabil din Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP), Alparslan Celik a luptat în Siria începând din anul 2014 alături de rebelii turkmeni, o minoritate turcofonă din Siria. În luna ianuarie, el a asistat la funeraliile unui camarad de arme, o apariţie publică ce a indignat Moscova.