Potrivit agenţiei oficiale de presă din Qatar, QNA, delegatul Qatarului la organizaţia panarabă cu sediul la Cairo a cerut organizarea "unei reuniuni pentru a discuta escaladarea periculoasă în oraşul Alep şi masacrele comise de forţele regimului sirian împotriva civililor".

Cererea Qatarului intervine în timp ce Rusia a exclus sâmbătă să ceară aliatului său sirian oprirea raidurilor aeriene asupra Alep, unde aproape 200.000 de persoane locuiesc în partea controlată de rebeli din estul oraşului divizat, potrivit unor cifre neoficiale.

De la reluarea ostilităţilor la Alep, al doilea oraş al Siriei, pe 22 aprilie după câteva săptămâni de armistiţiu, aproximativ 250 de civili au fost ucişi de bombardamentele armatei aerului siriene şi ale rebelilor, în ciuda unei încetări a focului intrată în vigoare la 27 februarie, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Arabia Saudită, liderul monarhiilor din Golf, a condamnat cu forţă raidurile regimului asupra Alep şi a cerut aliaţilor Damascului "să ia toate măsurile necesare pentru a opri aceste atacuri şi toate crimele (preşedintelui) Bashar al-Assad şi ale susţinătorilor săi împotriva poporului sirian", potrivit unui comunicat oficial reprodus de agenţia SPA.

Riadul ca şi Doha îi sprijină pe rebeli şi acuză regimul că vrea să deturneze eforturile internaţionale pentru a ajunge la o soluţionare politică a acestui război ce a făcut peste 270.000 de morţi din 2011.

O nouă rundă de discuţii de pace asupra Siriei urmează să aibă loc începând din 10 mai la Geneva, aminteşte France Presse.