Douăzeci şi două de persoane, din SUA dar şi din Columbia şi din alte ţări, au fost inculpate în cadrul acestei anchete, supranumită „Operaţiunea Neymar” deoarece unul dintre suspecţi folosea ca pseudonim numele celebrului fotbalist brazilian.

Anchetatori ai Departamentului american de Securitate Internă, procurori din Florida şi poliţişti din Miami au fost mobilizaţi timp de doi ani.

Cinci dintre suspecţi au fost arestaţi — trei la Miami, unul la Boston şi unul la Cali, în Columbia — a precizat, într-o conferinţă de presă, Katherine Fernandez Rundle, procuror federal din comitatul Miami-Dade.

Pentru ceilalţi suspecţi au fost emise mandate de arestare.

Reţeaua era extrem de extinsă: operaţiunile sale se întindeau în 17 ţări, în special în America Latină şi America de Nord, dar şi în Europa, China şi Australia.

Banii spălaţi „proveneau din 14 state din SUA", a precizat procuroara.

„Tranzacţiile au fost efectuate prin contul cartelului Sinaloa şi prin succesori ai cartelului Cali", a adăugat ea.

„Vorbim de adevărate pieţe paralele de bani, de valută, care sunt metoda prin care traficanţii de droguri îşi canalizează banii pentru a-şi recupera beneficiile", a precizat secretarul american pentru securitate internă, John Tobon.

Suspecţii sunt acuzaţi, printre altele, că au spălat milioane de dolari din vânzarea de cocaină, a precizat cotidianul Miami Herald, dezvăluind că reţeaua ar fi spălat până la un milion de dolari pe lună.