OCCRP, consorţiu de jurnalişti din mai multe state care publică anchete despre corupţie, mai ales în ţările est-europene, dar şi în America Latină, precizează într-o postare pe pagina sa de Facebook, că nu este singura organizaţie care a relatat despre Rusia în afacerea Panama Papers, denumirea sub care sunt reunite scurgerile de informaţii masive despre cei mai puternici oameni din lume care şi-au ascuns banii în paradisuri fiscale. 

În apărarea lor, jurnaliştii OCCRP indică faptul că dezvăluirile despre preşedintele rus, Vladimir Putin, au fost relatate în primul rând de Novaia Gazeta dar şi de reporterii de la o duzină de alte organisme de presă, cum ar fi The Guardian sau Suddeutsche Zeitung. Fiecare organism de presă a oferit propria sa versiune asupra acestui subiect. 

Se menţionează că Novaia Gazeta funcţionează în mod voluntar în cadrul consorţiului — reţea ce reuneşte cei mai buni reporteri de investigaţie din peste 20 de ţări. Publicaţia rusă nu a primit niciun ban de la OCCRP şi nici nu ar accepta dacă i s-ar oferi. Novaia Gazeta este o organizaţie independentă, cu propriul său mod de a vedea lucrurile şi orice persoană care colaborează cu acest organism de presă înţelege că nu poate fi influenţat, indică OCCRP. Ziarul şi-a publicat propriul material pe acest subiect şi a cooperat la o versiune comună editată în limba engleză, completează consorţiul. 

De asemenea, OCCRP explică faptul că a fost invitat de către Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) să se alăture echipei de lucru la nivel mondial care a lucrat la Panama Papers şi nu a avut o influenţă mai mare decât celelalte peste 100 de organizaţii mass-media care s-au implicat — aspect ce poate fi verificat de către mai mulţi parteneri din cadrul proiectului. „Este naiv să credem că OCCRP ar putea influenţa în mod negativ 100 din cele mai respectate organisme mass-media din lume. Ideea că OCCRP nu este o sursă media independentă, doar pentru că a fost finanţată de bani guvernamentali şi s-a dovedit atractivă pentru viziunea despre lume a unora, pur şi simplu nu este adevărată'', subliniază jurnaliştii de OCCRP, potrivit cărora organizaţia este obişnuită să fie atacată în ţările în care lucrează.

În privinţa finanţării, OCCRP precizează că primeşte parţial fonduri din partea guvernului Statelor Unite şi a altor guverne şi a fost întotdeauna transparent în privinţa acestui aspect, lista finanţatorilor putând fi consultată pe site-ul său. De asemenea, organizaţia a fost finanţată de către Google Ideas, Fundaţia pentru o Societate Deschisă, Organizaţia Naţiunilor Unite, mai multe trusturi de familie, finanţatori individuali, dar şi din veniturile comerciale obţinute din jurnalism şi din cursurile de formare pentru jurnalişti. În ţările în care operează OCCRP, practic toate organizaţiile media de investigaţie sau independente au fost finanţate de către guverne, subliniază OCCRP. 

Organizaţia WikiLeaks a acuzat marţi Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ) că publică selectiv dezvăluirile din Panama Papers cu obiectivul de a servi unele interese, inclusiv pe cele ale Statelor Unite. În sprijinul afirmaţiei despre favorizarea intereselor SUA, WikiLeaks dă exemplul dezvăluirilor ce vizează anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin. 'Atacul împotriva lui Putin a fost scris de OCCRP, un organism care se ocupă de Rusia şi de fostele republici sovietice şi care este finanţat de USAID şi de George Soros', scrie WikiLeaks, pe contul său de Twitter.