„În decembrie, am avut 120.000 de persoane, în ianuarie 90.000, în februarie 60.000, iar acum în martie 20.000”, această scădere a numărului de solicitanţi de azil intervenind după închiderea rutei migratorii din Balcani, a anunţat ministrul. Declaraţia sa are la bază numărul lunar de înregistrări în sistemul EASY care contabilizează migranţii ce depun cereri de azil. 

În ultimul trimestru din 2015, au fost recenzaţi „peste 500.000 de solicitanţi de azil. În primul trimestru (2016), nu au fost decât 170.000. Aceasta corespunde unei scăderi de 66%”, a subliniat Thomas de Maiziere, în timp ce Germania a primit în 2015 circa 1,1 milioane de solicitanţi de azil, după ce Angela Merkel a deschis porţile pentru refugiaţi. 

„Am realizat multe. Măsurile noastre funcţionează”, a spus el, evocând o 'evoluţie pozitivă' în privinţa afluxului de migranţi, dar refuzând să facă previziuni pentru anul viitor. 

După închiderea la începutul lunii martie a rutei balcanice, care a limitat semnificativ valul de migranţi, „noi nu ştim dacă rute alternative, mai ales între Italia spre Libia, se vor deschide şi nici cum va reacţiona Italia”, a avertizat ministrul de interne german. 

În opinia sa, aplicarea acordului UE-Turcia „a început bine”. Acordul prevede retrimiterea în Turcia a tuturor migranţilor intraţi ilegal în Grecia, începând cu 20 martie, măsura vizându-i inclusiv pe solicitanţii de azil sirieni. Acordul stipulează, de asemenea, ca pentru fiecare imigrant ilegal retrimis în Turcia, un solicitant de azil sirian să fie acceptat în Uniunea Europeană, în limita a 72.000 de persoane. 

Germania trebuie să primească într-o primă etapă 1.600 de refugiaţi în cadrul acestui acord, care prevede relocarea unui prim contingent de 22.504 de persoane în întreaga Uniune Europeană.