Dintre „milioanele de persoane strămutate fugind de moarte şi barbarie, guvernul dumneavoastră nu a fost capabil să primească decât 18 fiinţe umane; este o adevărată ruşine", a declarat liderul Partidului Socialist şi aspirant la postul de premier, Pedro Sanchez, după ce a ascultat discursul lui Rajoy. 

Conform sistemului de cote obligatorii de refugiaţi adoptat la Consiliul european Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 22 septembrie, cote susţinute de Spania, aceasta trebuie să preia circa 16.000 de migranţi din taberele din Grecia şi Italia. 

Dar până în prezent în Spania au fost relocaţi numai 18 migranţi, premierul Rajoy explicând în discursul de miercuri că încă aşteaptă implementarea procedurilor de identificare, un proces care avansează „foarte lent". 

Şeful executivului de la Madrid s-a văzut confruntat şi cu criticile liderului stângii radicale Podemos, Pablo Iglesias, care l-a acuzat că, prin acceptarea acordului încheiat între UE şi Turcia pentru stăvilirea valului migrator, întoarce spatele „milioanelor de persoane care fug de terorism şi de bombe”, el descriind acest acord folosind tot cuvântul „ruşine". 

A trăi în Europa „implică şi solidaritatea cu cei care fug de război", consideră la rândul său liderul partidului liberal Ciudadanos, Albert Rivera. 

Mai radical s-a exprimat liderul partidului ecologist-comunist Stânga Unită (IU), Alberto Garzon, care a spus că va depune contra lui Rajoy o „plângere pentru crime împotriva umanităţii", ca urmare a politicii sale privind refugiaţii. 

Conform datelor Comisiei Europene, până la jumătatea lunii martie au fost redistribuiţi numai 937 din numărul total de 160.000 de migranţi cuprinşi în mecanismul cotelor obligatorii. Executivul comunitar a pus ritmul lent al relocării refugiaţilor în special pe seama a ceea ce a numit „lipsa de voinţă politică" a statelor membre ale UE.