Într-o scrisoare pe tema refugiaţilor adresată miniştrilor Educaţiei din UE, responsabilul grec afirmă că „Europa decide asupra prezentului său — dacă să primească refugiaţi sau să permită prejudecăţilor, xenofobiei şi rasismului să definească acţiunile Europei”. 

„Europa decide de asemenea asupra trecutului său. Alegerea se face între istoria Iluminismului, a ideilor de libertate şi egalitate, actele de justiţie şi de solidaritate, şi un trecut care a dat naştere la scindare, suferinţă şi, în cele din urmă la război, în interiorul şi în afara graniţelor sale”, arată Sia Anagnostopoulou, în scrisoare. 

„Suntem chemaţi să decidem”, spune oficialul elen. „Vom decide împreună, ca un întreg legat de un destin comun? Sau fiecare dintre noi va acţiona în mod separat, în grupuri, folosind Uniunea Europeană ca un pretext, ca un teren pentru alianţe pe termen scurt pentru câştiguri temporare? Vom alege ca tineretul Europei să uite sensul solidarităţii, solidaritate care dă naştere la Educaţie, oferă forţă democraţiei şi respectării justiţiei?”, întreabă

Anagnostopoulou, subliniind că Europa trebuie să-i primească pe refugiaţi. 

Responsabilul grec mai susţine că Europa datorează culturii sale politice să asigure libertatea şi siguranţa, precum şi drepturile omului şi democraţia. 

'Nu trebuie să permitem terorii să acţioneze ca un argument în favoarea rasismului şi împotriva refugiaţilor', a mai spus Anagnostopoulou, în scrisoarea adresată oficialilor europeni.