Această nouă renunţare la apă şi hrană era de aşteptat. Femeia de 34 de ani a anunţat că nu se va mai hrăni şi nu va mai bea apă, după ce marţi sentinţa împotriva sa cu 22 de ani de închisoare a intrat oficial în vigoare.

Nadia Savcenko, care a devenit simbol naţional la ea în ţară, a început miercuri, din nou, greva foamei şi a setei, cerând „trimiterea sa imediat în Ucraina”, afirmă într-un mesaj publicat pe Facebook unul din avocaţii săi, Mark Feighin.

Ea a stat mai mult de 80 de zile în greva foamei din decembrie 2014 până în martie 2015. La începutul lunii martie, Savcenko a refuzat hrana şi apa timp de şapte zile.

După un proces de şase luni, care a agravat tensiunile între Rusia şi Ucraina, ea a fost condamnată la 22 martie a.c. la 22 de ani de închisoare, justiţia rusă găsind-o vinovată de complicitate la moartea în iunie 2014 a doi jurnalişti ruşi în estul separatist al Ucrainei.

Potrivit acuzării, Nadia Savcenko ar fi transmis armatei ucrainene poziţiile celor doi jurnalişti ruşi, care au fost ucişi de un tir de mortier, acuzaţii pe care ea le dezminte, denunţând un „proces politic”.

De la condamnarea sa, autorităţile ucrainene şi media ruse au avansat ipoteza unui posibil schimb de prizonieri între Kiev şi Moscova care ar face posibilă reîntoarcerea Nadiei Savcenko în Ucraina.

În conformitate cu legislaţia rusă, ea urmează să fie transferată în termen de zece zile într-un lagăr unde ar urma să-şi ispăşească pedeapsa, cu excepţia cazului în care va fi dată la schimb sau expulzată în Ucraina.

În timpul procesului, preşedintele Petro Poroşenko s-a declarat dispus să o dea la schimb contra a doi presupuşi militari ruşi, care ar fi membri ai serviciilor de informaţii militare ruse, în prezent judecaţi la Kiev, după ce au fost capturaţi în zona de conflict din estul Ucrainei.

Kremlinul a afirmat marţi că nicio decizie nu a fost luată cu privire la Savcenko şi că nicio negociere nu este în curs de desfăşurare cu autorităţile ucrainene.