Scotocind printre cele 11,5 milioane de documente divulgate de Consorţiul Internaţional al Ziariştilor de Investigaţie (ICIJ), Novaia Gazeta scrie că a putut urmări montajele financiare care au permis apropiaţilor preşedintelui rus să ascundă până la 2 miliarde de dolari în paradisuri fiscale.

Prieten din copilărie al lui Vladimir Putin, Serghei Roldughin, în vârstă de 64 de ani, pare implicat într-o nebuloasă de companii paravan gestionate de cabinetul panamez Mossack Fonseca, de unde documentele au fost sustrase.

Sonnette Overseas Inc. (SOI) şi International Media Overseas (IMO), două companii la care Serghei Roldughin este proprietar 100%, au cumpărat astfel bucăţi imense din economia rusă prin intermediul unor companii offshore, printr-un sistem care aduce aminte de celebrele păpuşi ruseşti Matrioşka, potrivit Novaia Gazeta.

Un exemplu avansat de ziar: vârful de lance al industriei auto ruseşti Kamaz a trecut în 2008 sub controlul Avto Holdings Ltd, proprietate a SOI, cu ajutorul băncii moscovite de investiţii Troika Dialog, trecută ulterior sub controlul Sberbank, cea mai mare bancă publică.

Investiţiile serveau uneori pentru cumpărarea de iahturi sau de hoteluri pentru plăcerile personale ale oligarhilor ruşi. Astfel, 40 de milioane de ruble sunt investite în 2012 în staţiunea de schi Igora unde s-a căsătorit anul viitor fiica mai mare a lui Vladimir Putin, Ekaterina, arată Novaia Gazeta.

Adeseori, tranzacţiile se derulează în circuit închis cu singurul scop de a îmbogăţi aceste societăţi: în 2010, un acord permite IMO să cumpere acţiuni la gigantul public al petrolului Rosneft. Imediat, acesta anulează contractul şi acordă drept compensare 750.000 de dolari către IMO.

În maniera generală, intrările de bani în aceste companii provin fie din acorduri cu Rosneft sau gigantul Gazprom, fie din „donaţii” ale oligarhilor apropiaţi Kremlinului, fie din credite preferenţiale de la banca ruso-cipriotă RCB. Controlată de un prieten al lui Putin, aceasta a caracterizat articolele din Novaia Gazeta drept „nefondate”.

Dar nici una dintre aceste operaţiuni nu ar fi putut fi executată fără ajutorul Bank Rossia, stâlp central al acestor montaje financiare, potrivit ziarului rusesc. Şi fără amiciţia pe care i-o poartă lui Putin şeful acestei „bănci a amicilor” Kremlinului, Iuri Kovalciuk, adeseori prezentat ca bancherul său personal.

Prinţul Mişkin

Ca şi el, majoritatea persoanelor implicate sunt apropiaţi ai lui Vladimir Putin, legaţi de acesta prin relaţii care datează adeseori dinainte de ajungerea sa la preşedinţie, în 2000.

Serghei Roldughin s-a întâlnit în 1977 cu cel pe care îl denumeşte afectuos „Vovka” sau „fratele meu”. „De atunci, nu ne-am mai despărţit”, mărturisea el în biografia cvasi-oficială a lui Vladimir Putin, publicată în 2000.

Solist la celebrul teatru Mariinski, muzicianul mărturiseşte că nu este un „iubitor al riscurilor”. Prietenii săi îl compară cu personajul fundamental bun şi dezinteresat „Prinţul Mişkin”, creat de Dostoievski.

„Putin a avut ideea să ascundă banii pe care i-a furat în locurile cele mai neaşteptate, cu oamenii cei mai imprevizibili”, a acuzat opozantul numărul 1 al Kremlinului, Alexei Navalnîi.

Înainte de aceste dezvăluiri, mai multe anchete, efectuate printre alţii de Navalnîi, vizaseră deja apropiaţi ai lui Vladimir Putin, procurorul Iuri Ceaika sau fiul lui Arkadi Rotenberg, miliardarul şi partenerul de judo al preşedintelui, desenând contururile unei „noi aristocraţii” ruseşti apărute de 15 ani în jurul lui Vladimir Putin.