Cei circa 500 de protestatari, 1000 conform organizatorilor, s-au întâlnit în Munţii Alpi la circa 1.300 de metri altitudine pe trecătoarea Brenner, care leagă Tirolul din Austria cu Tirolul de Sud din Italia. Postul de frontieră situat pe acea trecătoare urmează să fie echipat cu un dispozitiv de control militarizat pentru a împiedica imigranţii ilegali să treacă graniţa. 

Pe diferitele pancarte ale demonstranţilor se puteau citi lozinci precum „Opriţi războaiele, nu oamenii”, „Niciun migrant nu este ilegal”, „Idomeni (tabăra de refugiaţi de la frontiera greco-macedoneană) nu este singur”, „Deschideţi frontierele” sau „Jos cu fortăreaţa”. De asemenea, cuvântul „Welcome” a fost scris pe panoul ce semnalează intrarea în Austria, ţară care şi-a înăsprit politica de azil şi a plafonat numărul imigranţilor pe care este dispusă să-i primească. 

Dar manifestaţia nu a avut un caracter paşnic, forţele de ordine fiind nevoite să intervină după ce protestatarii au blocat calea ferată şi au încercat să rupă un cordon al poliţiei, în timpul confruntărilor ei aruncând în poliţişti cu pietre şi sticle. Conform unui comunicat al administraţiei locale austriece din regiunea Tirol au fost răniţi cinci poliţişti. 

Protestul a survenit la o zi după ce ministrul austriac al apărării, Hans-Peter Doskozil, a reafirmat, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, că guvernul de la Viena este hotărât să instituie un control masiv în trecătoarea Brenner, folosind inclusiv armata. 

Această decizie survine în contextul unei noi creşteri a numărului migranţilor arabi şi africani ce traversează Marea Mediterană, dinspre Libia, şi debarcă în Italia. În plus, închiderea rutei balcanice, pe care migranţii din Orientul Mijlociu o parcurgeau pentru a ajunge în vestul Europei, ar putea determina acum migranţii să încerce rute alternative, una dintre ele fiind prin Italia şi Austria.