Dacă Suedia va adera la NATO, Finlanda va rămâne „între două focuri” şi neajutorată în faţa Rusiei. În schimb, daca Finlanda va decide să se alature NATO independent,  poziţia sa strategică va fi foarte slabă, remarca expertii guvernamentali.

Totodata, posibila aderare solo a Finlandei la NATO ar provoca o criză pe timp nedefinit în relaţiile cu Rusia.

Grupul de lucru care a evaluat impactul unei posibile intrari a tarii în NATO remarca faptul ca în cadrul cooperării actuale consolidate cu Alianta Nord-Atlantica, Finlanda a primit deja tot ce se poate obţine fără a fi membru deplin.

Potrivit raportului, aderarea la NATO ar avea impact asupra securităţii Finlandei. Ar fi un factor care va descuraja un potenţial atac dar, pe de alta parte, în cazul unui conflict, ţara ar fi obligata să ia parte în mod activ la apărarea altor membri ai Alianţei.

Cele mai mari riscuri asociate cu aderarea la NATO se refera la posibilitatea unei  reacţii imprevizibile a Rusiei. Potrivit experţilor, aderarea ar conduce la o gravă criză cu Rusia, de pe urma careia ar avea de suferit comerţul.

In plus, grupul de lucru consideră că Rusia ar putea activa politic persoanele cu rădăcini ruseşti, care trăiesc în prezent în Finlanda.