Poroşenko a anunţat că a purtat discuţii oficiale cu liderii de stat din România şi Bulgaria în vederea creării unei brigăzi militare comune cu forţele armate ale celor două state.

Proiectul şefului de stat din Ucraina a fost discutat atât cu omologul său bulgar, în cadrul vizitei făcute de acesta pe 27 martie la Kiev, cât şi cu preşedintele României, Klaus Iohannis, în timpul vizitei făcute săptămâna trecută la Bucureşti, scrie business24.ro.

Ucraina are un proiect similar iniţiat în cooperare cu Polonia şi Lituania, brigada militară Litpolukrbrig, creată între cele trei state având 4.000 de soldaţi şi cartierul general la Lublin (Polonia).

Pe flancul sudic însă planurile Ucrainei sunt date peste cap de opoziţia extremei stângi ABV din Bulgaria, care deţine şi un portofoliu de ministru în guvernul minoritar format la Sofia.

Vicepreşedintele partidului ABV, Rumen Petkov, a ieşit la rampă pentru a cere explicaţii amănunţite despre agenda discuţiilor preşedintelui Plevneliev cu omologul său ucrainean.

Revolta politică stârnită de anunţul lui Poroşenko l-a făcut pe liderul statului bulgar să dea înapoi, anunţând că nu a deschis încă nicio discuţie oficială cu Kievul şi Bucureştiul pentru punerea în practică a unui proiect militar tripartit. „Orice aderare a ţării la diverse organizaţii sau uniuni necesită o decizie luată în Parlament", a comunicat instituţia prezidenţială de la Sofia.

În Europa Centrală şi de Sud-Est, de teama unei agresiuni din partea Rusiei, mai multe state au ales să-şi întărească poziţia defensivă prin crearea unor formaţiuni militare comune.

Pe lângă brigada Litpolukrbrig, Cehia şi Ungaria au deschis discuţiile privind crearea unui corp aerian comun, aviaţia militară a celor două state folosind aceleaşi avioane de vânătoare, Saab JAS-39 Gripen.