În pofida eforturilor naţionale de asigurare a resurselor alimentare doar din propria agricultură, Coreea de Nord nu produce suficient pentru a-şi hrăni populaţia, precizează agenţiile ONU prezente în Coreea de Nord, într-un raport intitulat „RPD Coreeană 2016: Nevoi şi priorităţi”.

Situaţia celor 25 de milioane de nord-coreeni a fost agravată de seceta care a redus randamentul recoltelor de anul trecut.

„Peste trei sferturi din populaţie sunt într-o situaţie de insecuritate alimentară", se mai arată în raport. "Aproximativ 18 milioane de persoane au nevoie de o formă de asistenţă umanitară", mai atrage atenţia ONU.

„Situaţia umanitară (din Coreea de Nord) rămâne în mare parte uitată pe agenda mondială", îşi exprimă regretul autorii raportului.

Malnutriţia rămâne o adevărată problemă, în special printre femei şi copiii de sub cinci ani. Sub-alimentarea este una din cauzele majore ale mortalităţii în rândul femeilor şi copiilor, conform raportului.

În raportul pe 2015 privind situaţia mondială a insecurităţii alimentare al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) se arată că proporţia nord-coreenilor care suferă de subnutriţie este de 41,6%, în perioada 2014-2016, comparativ cu 35,5%, în perioada 2005-2007.

Conform raportului 'RPD Coreeană 2016: Nevoi şi priorităţi', producţia agricolă din Coreea de Nord suferă de pe urma lipsei de terenuri arabile, a degradării solului din cauza exploatării sale intensive, a penuriei de seminţe, pesticide şi îngrăşământ de calitate.

Coreea de Nord, unde economia şi agricultura sunt în ruină după decenii de gestionare dezastruoasă şi de resurse consacrate programului nuclear, a fost lovită de o foamete puternică în a doua jumătate a anilor '90. Sute de mii de persoane au murit atunci, potrivit ONG-urilor.

Ajutorul internaţional, în special al SUA şi Coreii de Sud, a fost redus semnificativ din cauza tensiunilor provocate de programele nuclear şi de rachete balistice ale Coreii de Nord.