„Nu există progres în rezolvarea crizei din Ucraina. Mecanismele de soluţionare actuale nu funcţionează bine. Se pare că acestea sunt transformate într-o rutină. Dar aceste mecanisme (acordul de la Minsk, formatul normand) nu pot fi respinse. Este necesar, aparent, să se completeze şi să fie impulsionate. Probabil printr-o discuţie în cadrul Consiliului de Securitate al ONU sau orice alte mecanisme cu participarea Rusiei şi SUA”- a scris Gorbaciov.

„Nu lăsaţi criza din Ucraina sa fiarbă şi să încingă Europa. Încă un „conflict îngheţat” Europa nu poate să suporte. Din nou apelez la preşedintele Obama şi Putin să se întâlnească şi să discute despre criza în curs de desfăşurare”, a adăugat fostul lider sovietic.

De asemenea, scrie Gorbaciov, într-o lume globalizată, relaţiile dintre state ar trebui să fie reglementate nu numai de dreptul internaţional, ci şi reguli de conduită specifice, bazate pe principiile moralităţii universale.

„Aceste” reguli de conduită „trebuie să implice reţinere, luarea în considerare a intereselor tuturor părţilor, consultare şi mediere în cazul exacerbării situaţiei şi ameninţărilor de criză. Sunt convins: ar fi putut fi evitate crizele şi din Ucraina şi din Siria, dacă participanţii direcţi şi părţile, în special cele externe, ar fi fost ghidate de astfel de norme de comportament”, a spus Gorbaciov.

Amintim ca Mihail Gorbaciov nu apreciază politica de „resurse umane” a preşedintelui rus, Vladimir Putin, care promovează în poziţiile cheie în stat doar oameni din cercul sau interior de prieteni vechi. Potrivit lui Gorbaciov,

Rusia este un stat autoritar în care problemele democraţiei sunt rezolvate lent.

Pe de alta parte, în 2014, Gorbaciov a numit un „eveniment fericit” anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea.