În tabăra republicană, Donald Trump a câştigat cu 59,8% din voturi, faţă de 25,2% guvernatorul de Ohio John Kasich şi 14,9% senatorul de Texas Ted Cruz, potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a 84% din voturi.

În rândul democraţilor, Hillary Clinton a câştigat cu 57,3% la 42,7% în faţa senatorului de Vermont Bernie Sanders, conform rezultatelor după numărarea a 87% din voturi. 

Victoria lui Hillary Clinton, senatoare a acestui stat între 2001 şi 2009, o face aproape de neajuns în cursa pentru învestitura democrată, comentează AFP.

„Cursa pentru învestitură este în ultima linie dreaptă şi victoria se întrevede”, a declarat ea într-un hotel din Manhattan, alături de soţul ei de Bill şi de fiica lor Chelsea. „Mulţumesc New York. Aţi dovedit încă o dată că nu există loc mai bun decât acasă”, a adăugat cea care speră să devină prima preşedintă americană din istorie.

În cealaltă tabără, victoria lui Donald Trump îi permite acestuia să recâştige un ascendent asupra principalului său adversar, Ted Cruz, după înfrângerea umilitoare de la 5 aprilie, din statul Wisconsin.

„Trebuie să le spun oamenilor care mă cunosc cel mai bine, oamenilor din New York, că atunci când ne acordă un astfel de vot este pur şi simplu incredibil”, a declarat la rândul său Trump.

„Vom redeveni atât de puternici, atât de mari, că nu mai am răbdare”, a adăugat miliardarul.

Donald Trump, care în ultimele săptămâni şi-a reorganizat echipa de campanie, s-a bucurat în mod special de victoria în aceste alegeri primare în statul şi oraşul său natal, în contextul în care Ted Cruz a devenit o ameninţare în cursa pentru învestitura republicană.

Trump, care este la cuţite cu Partidul republican pe care îl acuză că vrea să îi împiedice nominalizarea, şi-a concentrat campania în regiunile mai rurale din New York sau în oraşele care au avut de suferit din cauza crizei economice, unde mesajul său populist a găsit un ecou real.

Statul New York este cu atât mai important cu cât este al doilea, după California, ca număr de delegaţi: 247 în cazul democraţilor şi 95 în cel al republicanilor.

Donald Trump ar putea obţine 81 de delegaţi dacă a obţinut 50% din voturi în fiecare circumscripţie. De cealaltă parte, Hillary Clinton va obţine un număr de delegaţi proporţional cu numărul de voturi obţinute.

De 20 de ani, alegerile primare din New York au loc prea târziu pentru a suscita cel mai mic interes. Nu a fost cazul şi în acest an, întrucât procesul electoral declanşat în ianuarie nu a permis desemnarea candidaţilor celor două partide în alegerile prezidenţiale.

Înainte de aceste alegeri primare, Hillary Clinton acumulase deja 1.700 de delegaţi (din care 469 superdelegaţi), faţă de circa 1.100 pentru Bernie Sanders (din care 31 superdelegaţi). În total, pentru a obţine învestitura democrată fosta primă doamnă are nevoie de 2.383 de delegaţi.

Donald Trump are în jur de 750 de delegaţi, 200 mai mulţi decât Ted Cruz, şi are nevoie de 1.237 pentru a obţine învestitura Partidului republican.