Polonia se teme că Rusia încearcă să-şi extindă influenţa în afara graniţelor sale după ce Moscova a anexat peninsula Crimeea în 2014 şi continuă să sprijine separatiştii din estul Ucrainei.

La începutul acestei luni, două avioane de luptă ruseşti au simulat zboruri de atac în apropierea unui distrugător de rachete american în Marea Baltică, care tocmai plecase din portul polonez Gdynia, la 16 kilometri de Gdansk. Un oficial american a afirmat că acest incident a fost una dintre cele mai agresive interacţiuni între cele două mari puteri din istoria recentă.

„Până acum, întreg comportamentul Rusiei arată pregătirea sistematică pentru acţiuni agresive”, a afirmat ministrul apărării polonez Antoni Macierewicz.

„A venit vremea să discutăm deschis despre aceste lucruri”, a mai spus el.

Varşovia va găzdui în luna iulie un summit NATO, în cadrul căruia va insista pentru o prezenţă militară sporită pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice.

În 2014, NATO şi-a suspendat cooperarea cu Rusia pentru rolul acesteia în conflictul din Ucraina. La rândul său, Rusia afirmă că desfăşurarea unor forţe semnificative ale NATO în apropierea graniţelor sale ar încălca Actul Fondator al relaţiilor NATO-Rusia din 1997.