„Panama Papers” reprezintă cea mai mare scurgere de informaţii financiare, care dezvăluie cum politicieni de top, staruri sportive şi criminali şi-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore. Aşa-numitele „Panama Papers” prezintă activităţile unui număr de 214.000 de entităţi offshore, conform presei din 78 de ţări implicată în evaluarea datelor. Scurgerile de informaţii vin de la Mossack Fonseca, una din cele mai mari şi mai discrete firme de avocatură offshore din lume.

Jose Manuel Soria a ajuns în atenţia presei săptămâna aceasta, după implicarea sa în U.K. Lines, o firmă offshore înfiinţată de Mossack Fonseca. Iniţial, oficialul a dezminţit orice implicare în firmă, argumentând că numele său a apărut pe listă din greşeală, apoi a revenit, deoarece noile dezvăluiri au arătat că este implicat într-o companie cu nume similar înregistrată în Marea Britanie (UK). Cererile de demisie s-au intensificat după ce ziarul El Mundo a prezentat un document al firmei britanice având semnătura lui Soria.

Toată activitatea politică trebuie să fie exemplară, inclusiv când trebuie furnizate explicaţii. Când nu se procedează aşa, trebuie să-ţi asumi răspunderea în mod corespunzător, se arată în declaraţia ministrului spaniol al Industriei.

Soria este al doilea ministru care demisionează din Guvernul lui Mariano Rajoy din cauza acuzaţiilor legate de activităţile financiare neadecvate. Ministrul Sănătăţii, Ana Mato, a demisionat în 2014.

Datele din Panama Papers se referă la cel puţin 12 foşti şi actuali şefi de stat şi 128 de personalităţi publice implicate în tranzacţii financiare ilicite. Printre cei implicaţi se află preşedintele rus, Vladimir Putin, fostul preşedinte egiptean Hosny Mubarak, fostul lider libanez Muammar Gaddafi şi preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Documentele au fost obţinute de Sueddeutsche Zeitung. Publicaţia germană a precizat că un angajat al firmei de avocatură a transmis datele, punându-şi viaţa în pericol. Angajatul nu a fost identificat în raport. Aşa-numitele „Panama Papers” prezintă activităţile unui număr de 214.000 de entităţi offshore, conform presei din 78 de ţări implicată în evaluarea datelor. Sueddeutsche Zeitung a împărtăşit informaţiile Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), posturilor de televiziune ARD, BBC şi publicaţiei britanice Guardian.

Guvernul panamez a dat publicităţii o declaraţie în care susţine că a urmat o politică de „toleranţă zero” în toate domeniile privind serviciile financiare sau juridice care nu sunt au un nivel ridicat de transparenţă.

Documentele din Panama Papers acoperă perioada anilor '70 până în primăvara acestui an.