„Am semnat astăzi decizia de convocare a alegerilor anticipate care ar trebui să aibă loc pe 5 iunie 2016”, a declarat preşedintele parlamentului macedonean, Trajko Veljanovski. „Cred că orice persoană implicată în procesul electoral va contribui la desfăşurarea alegerilor într-o atmosferă paşnică şi democratică şi că fiecare dintre noi îşi va exercita dreptul la vot pe 5 iunie”, a afirmat Veljanovski într-un comunicat.

Opoziţia a afirmat deja că va boicota alegerile, destinate să contribuie la sfârşitul crizei politice provocate de dezvăluirile de anul trecut privind interceptările telefonice la scară largă.
Criza s-a adâncit în această săptămână, când preşedintele Gjorge Ivanov a amnistiat 56 de oficiali suspectaţi de implicare în scandal.
Partidul de guvernământ din Macedonia a afirmat, într-un comunicat difuzat vineri, că le va sugera altor trei mari partide să se adreseze în scris preşedintelui Ivanov pentru a-i cere să revină asupra deciziei sale.
Amnistia a provocat preocupare în Europa şi în Statele Unite ale Americii (SUA), şi l-a determinat pe comisarul european pentru relaţiile cu statele candidate pentru aderarea la UE, precum Macedonia, să se întrebe dacă sunt totuşi posibile alegeri credibile.
Amnistia decretată de către preşedinte a dus la trei nopţi de proteste de stradă în capitala macedoneană Skopje. Cinci poliţişti au fost răniţi din cauza pietrelor aruncate de protestatari joi noaptea, potrivit unui oficial al poliţiei.