Deplasarea va avea şi „caracter ecumenic'', având loc împreună cu Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului şi cu Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei şi al Întregii Grecii.

Sfântul părinte va ajunge pe aeroportul din Mytilene la ora locală 10.20, unde va fi întâmpinat de premierul grec, Alexis Tsipras, cu care va avea o discuţie particulară de 20 de minute, în interiorul aerogării. Nu vor exista ceremonii oficiale, întrucât Papa nu va merge în această insulă din Marea Egee în calitate de şef de stat, a precizat joi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, monseniorul Federico Lombardi.

Apoi, cei trei înalţi prelaţi vor vizita tabăra de refugiaţi din Moria, unde se găsesc 2.500 de persoane care cer azil în Europa. La sosire, vor fi întâmpinaţi de 150 de copii, majoritatea orfani sau care sunt în acel centru de primire singuri, fără nicio rudă.

Un punct important al zilei îl va reprezenta semnarea de către cele trei personalităţi ecleziastice a unei declaraţii comune referitoare la drama imigranţilor şi la necesitatea soluţionării urgente a aceste probleme.

Suveranul pontif va pronunţa un discurs, după care toţi cei trei lideri religioşi vor rosti câte o rugăciune în memoria migranţilor care şi-au pierdut viaţa şi vor arunca în mare jerbe de dafin.

Vizita se va încheia cu întâlniri particulare ale Papei Bergoglio cu patriarhul ecumenic şi cu arhiepiscopul grec, precum şi cu un al doilea dialog cu şeful guvernului de la Atena, care îl va însoţi pe parcursul întregii zile. Decolarea avionului aste prevăzută în jurul orei locale 15.15.

Aceasta va fi cea de-a 13-a călătorie apostolică a Papei Francisc şi a doua vizită în Grecia a unui suveran pontif, după cea efectuată de Papa Ioan Paul al II-lea la Atena în 2001.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului nu a dat un răspuns clar când a fost întrebat dacă, prin deplasarea sa, Papa Francisc intenţionează să critice implicit recentul acord între Uniunea Europeană şi Turcia privind repatrierea migranţilor, menţionează DPA. Federico Lombardi a mai spus că ''este posibil'' ca suveranul pontif să acorde un ajutor financiar pentru gestionarea crizei migranţilor.