În rezoluţia sa, Parlamentul European s-a declarat profund preocupat de paralizia Tribunalului constituţional polonez, care 'pune în pericol democraţia, drepturile omului şi statul de drept'.

„Nu este o rezoluţie împotriva lui Beata Szydlo, nici împotriva guvernului (polonez), este o rezoluţie împotriva statului polonez", a declarat prim-ministrul la postul naţional de televiziune, adăugând că Parlamentul European „ar face mai bine să se ocupe de alte probleme" şi de „crizele" care lovesc UE.

„UE traversează crize grave şi ar trebui mai degrabă să le rezolve, nu să se amestece în conflicte politice" interne, a adăugat ea.

„Mă întreb de ce Parlamentul European nu se apleacă asupra chestiunii migranţilor, incidentelor de la Koln (care avut loc în Germania, în noaptea de Anul Nou), a referendumului din Olanda împotriva Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Ucraina?", a continuat Beata Szydlo.

„Democraţia din Polonia nu este în pericol, drepturile omului nu sunt încălcate, libertatea de expresie nu este ameninţată. Polonezii se pot exprima liberi prin manifestaţii, proteste (...) Puterea nu trimite poliţia contra manifestanţilor din stradă care să tragă cu gloanţe de cauciuc, cum a făcut puterea precedentă", a mai declarat prim-ministrul.

Din cei 685 de eurodeputaţi prezenţi la Strasbourg, 513 au votat pentru, 142 împotrivă şi 30 s-au abţinut.

Aşa cum a făcut prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu prilejul unei vizite efectuate la 5 aprilie la Varşovia, Parlamentul European 'roagă cu insistenţă guvernul polonez să respecte' deciziile Tribunalului constituţional pentru ieşirea din criză.

Conservatorii, la putere la Varşovia, au refuzat până în prezent publicarea verdictului Tribunalului, care a considerat la 9 martie neconformă cu Constituţia o lege care modifica regulile sale de funcţionare şi ducea la paralizia sa de facto.

În rezoluţia adoptată, eurodeputaţii au cerut 'guvernului polonez să aplice deplin recomandările Comisiei de la Veneţia', organ consultativ al Consiliului Europei. Beata Szydlo a precizat că aceste recomandări sunt studiate în prezent de parlamentul de la Varşovia.